ЗА НАС
Начало | За нас
НАЦИОНАЛНА БРАНШОВА КАМАРА "ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ" (БКПЗ) е водеща национална организация, създадена с основната цел да представлява и защитава интересите на производителите на плодове и зеленчуци в България. Ние работим активно за развитието на сектора, като се стремим да осигурим устойчиво и конкурентоспособно производство.
- Основана на 08.12.2021 г.
- Организирана в 18 регионални структури.
- Обединява над 2000 професионалисти в повече от 50 населени места.
- Съучредител на БЪЛГАРСКА АГРАРНА КАМАРА (БАК).
МИСИЯ НА БКПЗ
Стремим се към устойчиво развитие на сектора “Плодове и зеленчуци” в България, като:
Подкрепяме производителите чрез предоставяне на актуална информация, обучения и консултации.
Насърчаваме въвеждането на иновации и модерни технологии в земеделието.
Работим за подобряване на законодателната рамка и създаване на благоприятни условия за бизнеса.
Представляваме интересите на нашите членове пред държавните институции и международни организации.
Стремим се към постигане на високи стандарти на професионализъм сред нашите членове.
Цели на БКПЗ
Представителство на земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци“ пред държавните институции
Отстояване пред отговорните държавни институции на необходимостта от промяна на модела за подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци.
Въвеждане на постоянна мярка за субсидирана заетост и покриване на 50% от минималната работна заплата.
Приоритетно приемане на Закон за браншовите асоциации и създаване на механизъм за взаимодействие с държавните институции

Професионална етика на БКПЗ
Националната браншова камара на плодове и зеленчуци (БКПЗ) обединява българските предприятия, които се занимават с търговия и обработка на плодове и зеленчуци, като основната им цел е да създадат и утвърдят лоялна конкуренция и коректни бизнес отношения сред членовете си. Това включва спазването на етични принципи и професионални стандарти в бранша, като задължава всеки участник да демонстрира отговорност, надхвърляща обикновените търговски практики.
В тази посока, през годините е разработван и усъвършенстван Етичен кодекс, който регулира отношенията в сектора и насърчава добросъвестността, прозрачността и почтеността в търговията с плодове и зеленчуци. Камарата гарантира, че тези стандарти ще бъдат стриктно спазвани чрез съответните контролни механизми и комисии.
Членовете на БКПЗ приемат тези етични принципи като основа за всяка своя дейност, било то в лични взаимоотношения, с партньори или чрез използването на нови технологии, като по този начин се ангажират с осигуряване на качествено и етично обслужване на своите клиенти и партньори.
Председател на БКПЗ

Цветан Цеков
Председател на УС Браншова камара „Плодове и зеленчуци“
Съпредседател и съучредител на „Българска аграрна камара“
СТРУКТУРА НА УПРАВЛЕНИЕ НА БКПЗ
Общото събрание е върховният орган на управление на Национална Браншова камара „Плодове и Зеленчуци“, съставено от всички нейни членове. То има правомощия да изменя и допълва Устава и Етичния професионален кодекс. Общото събрание пряко избира Председателя на Управителния съвет (УС), Председателя на Комисията по професионална етика (КПЕ) и Председателя на Контролния съвет (КС), както и назначава и освобождава членовете на тези органи.
Събранието одобрява отчетите за дейността на УС, както и докладите на КС и КПЕ, определя програмата и бюджета на организацията. То взема решения относно размера на членския внос, преобразуването или прекратяването на дейността на Камарата.
Освен това, Общото събрание има правомощие да отменя решения на други органи, ако те противоречат на закона, Устава или вътрешните регулации. То разглежда жалби срещу решения на УС, включително по въпроси, свързани с приемане или изключване на членове. Решенията, взети от Общото събрание, са задължителни за всички членове и органи на Камарата и подлежат на съдебен контрол по отношение на тяхната законосъобразност и съответствие с Устава.
Управителният съвет е основният изпълнителен орган на Сдружението, който отговаря за координирането и управлението на цялостната му дейност. Той се състои от седем до девет члена, включително избрания Председател и един или двама заместник-председатели. Членовете на Управителния съвет се назначават и освобождават от Общото събрание с обикновено мнозинство за срок от две години. Председателят на Сдружението автоматично заема и поста председател на Управителния съвет.
Контролният съвет се състои от трима членове, които се избират и освобождават от Общото събрание за срок от две години. Председателят на Контролния съвет се избира от събранието измежду членовете му за срок от две години, като не може да бъде преизбиран за повече от два последователни мандата. Неговите основни функции включват проверка на съответствието между приходите и разходите на Сдружението с Устава, вътрешните правила и други нормативни актове, както и оценка на целесъобразността на разходите, изпълнението на бюджета, състоянието на имуществото и начина на управление и стопанисване на него.
В рамките на БКПЗ действа специализирана комисия, съставена от няколко члена, включително председател, които се избират и освобождават от Общото събрание. Основната ѝ роля е да следи за спазването и прилагането на Етичния кодекс от всички членове на камарата. Организацията и функционирането на комисията, както и на регионалните етични работни групи, се регламентират от вътрешен правилник, който определя процедурите и принципите на работа.
Общата администрация на Национална Браншова Камара „Плодове и Зеленчуци“ осигурява ефективното функциониране на организацията и поддържането на нейната оперативна дейност. Тя е отговорна за координацията на вътрешните процеси, обработката на документация, управлението на комуникациите с членовете и външни партньори, както и за осигуряване на спазването на вътрешните правила и процедури. Администрацията поддържа регистри на членовете на Камарата, организира провеждането на срещи и събития, както и подпомага управлението на проекти и инициативи в съответствие с целите и стратегията на организацията.
Управителният съвет на Национална Браншова Камара „Плодове и Зеленчуци“ може да взема решения за създаване на регионални структури на територията на България, с цел изпълнение на целите и задачите на Камарата в съответните райони. Това се случва, когато в региона има поне пет членуващи фирми. Всяко населено място може да има само една регионална структура. Членовете на Камарата, които са регистрирани със седалище в даден регион, стават част от съответната регионална структура. Органите на регионалната структура включват:
- Регионално събрание, състоящо се от всички членове на Камарата в съответния регион.
- Регионален Управителен съвет (РУС), който осъществява управлението и координацията на дейността в региона.