За нас

Човек в симбиоза с храната от майката земя

Опознай родината, за да я обикнеш, преоткрий природата, за да живееш

Думи, които отекват със сила, докосваща най-дълбоки корени в съзнанието на всеки родолюбец. Дали обаче става дума само за родолюбие?! Нека погледнем от една различна гледна точка.

В световен мащаб най-плодородните почви са една 5-7% от общата земна шир. Почви, толкова богати на хранителни компоненти, че всяко растение би направило всичко, за да расте на в тях. Оказва се, че малка България лежи на сериозен обем от посочените по-горе проценти. Ние ходим по неизмеримо богатство. Та, какво е по-ценно от здравето, ще попитаме ние! „Нищо!“ е нашият отговор, и никога няма да има нещо по-значимо. А здравето идва с хубавата, богата на хранителни компоненти храна. Тези компоненти са в основата на всички органни системи и техните функции в нашите тела. Те не биха имали възможността да работят в оптимални условия и среда, ако тези малки частици живот, не са в нужните количества и качество. Нашият организъм е изцяло зависим от тази среда. Колкото по-благодатна е тя, толкова по-здрави, жизнени и енергични сме ние, поне на физиологично ниво. Та, ето, оказва се, че нашата родина ни обича много и раздава с пълни шепи. Но да си зададем въпроса какво правим ние?

Ние купуваме продукти от Холандия, Белгия, Великобритания и дори от държави с много екзотични имена, които даже трудно произнасяме. Продукти, произведени от системи, които създават изкуствени условия за оптимално развитие на растенията. От “умни” системи, позволяващи бърз растеж и голям добив, но с неясно качество. Финансово изгодно, може би, но каква е действителната цена, която плащаме? Да, цената на продуктите в нашият социум е от голямо значение. Все пак всеки човек се труди упорито, за да изкара средства и да може да се издържа. За повечето от хората в България цената на продуктите е важно да е ниска. Финансово образованите са научени да мислят пестеливо, разумно и с поглед в бъдещето за евентуални неблагоприятни идни дни. Социално затруднените са принудени да избират продукти с по-ниска цена. Фактите показват обаче, че избирайки цена без качество, плащаме скъпо. В магазините посягаме към “красив” продукт на ниска цена, но без качествена стойност. Храната може да е лекарство, но може да е и отрова. Какво избираме ние?

Всичко в природата изисква време. Време за селекция, засаждане, покълване, разтеж, избуяване, цвят, плод и целият цикъл наново. Това технологично време е нужно на природата, за да създаде своя шедьовър, а именно нашата храна. За да имаме ние достъп до богати на хранителни компоненти продукти, трябва този цикъл да бъде завършен пълноценно. Да стимулираш продукт (плод или зеленчук) да порасне бързо, да е издръжлив на вредители и да имате голям добив, се изисква да натиснете пределите на натуралните процеси. Но това има своята цена. От 1978 до 2003 г. хранителната стойност на продукцията на модерната агрикултура е намалява с между 40 и 60%. Това ще рече, че калориите са там, но витамини, минерали, ензими, фитонутриенти, пигменти и прочее, са драстично намаляли. А днес сме 2022! С колко ли още е намаляла хранителната стойност на продуктите, които ни предлагат в магазините?

Нашият въпрос е: имайки едни от най-плодородните почви в света, защо не произвеждаме най-богатите на хранителни компоненти продукти за нас и нашите деца? Защо се внасят “псевдо” продукти с ниско хранително качество?

Смятаме, че можем по-добре!

Адекватно подпомагане на земеделските производители, съобразено с действителните разходи за дейността.

Ти се храниш - продуктите хранят теб

Истина по-стара от нашата родова памет. Първичният човек е снабден с инстинкти, чиито функции са да го поддържат жив, здрав, сит и в безопастност. Ние сме “програмирани” от създателя да търсим храни, богати на калории и хранителни компоненти. Това е равносилно на оцеляване. Какво по-важно нещо от това, да намериш храна, с която можеш с малко да получиш много? Не е ли това целта на разумния живот? Да дадеш само нужното, за да получиш изобилие. Природата го е доказала достолепно. Тя може от нищо да направи нещо, от малко да израсне много и от зима да дойде лято и обратно. Всичко, когато и каквото е нужно, за да поддържа тази максима – симбиоза между човек и природа. Да, ние сме в директна електромагнитна, физическа, душевна, психическа и цялостна симбиоза с природният цикъл, наречен живот.

Храната е част от този цикъл. Малка, но много съществена част. Ние трябва да се храним с нужното количество и качество храна, за да сме здрави, оперативни и в изграждащ статус – анаболизъм. Обратното също е възможно. Хранейки се с неправилната храна, действайки травматологично на нашето тяло и смачквайки психиката си с ежедневен стрес, ние се намираме в идеална разрушителна среда – катаболизъм. Следователно целта е една: храни се правилно, за да подпомогнеш всички изграждащи процеси, стимулиращи твоето тяло и дух. Както видяхме вече, нашата родина е пребогата на дарове! Трябва да ги използваме в наш позитив.

Почвата подхранва растенията и животните и чрез тях – нас самите

Богата на хранителни компоненти почва, подхранва всяко едно растящо на нея растение. В следствие, тя подхранва и житовните, които ги ядат. Нека затворим веригата, като добавим, че ние, консумирайки растителни и животински продукти, получаваме качествена и богата на компоненти тъкан под формата на зеленчуци, плодове, месо, яйца и всички производни продукти. Та отново, всичко започва от нашата земя, от нашата почва.

Да слезем малко по-надълбоко, на микро ниво. Почвата е богата на множество почвени бактерии. Тези микроорганизми живеят доста буен и активен живот. От техния метаболизъм ние получваме множество ползи. Има бактерии във водата и почвата, които са изключително полезни за нас. Не случайно те се наричат симбиотични бактерии. Ние сме в перфектна симбиоза с тях. Питате се как става това, може би? Не трябва ли за всички бактерии да се ползва дезинфектант? Ами не, имаме си и добри другарчета сред тях. Бихме казали –  най-добри приятели. Без тях, ние нямаше да можем да съществуваме. Без тях, животът не би бил такъв, какъвто е сега. Ние живеем в техния свят. Те са господарите, а ние се възползваме от тяхното благоразположение.

Хранейки нас, ние реално храним тях, а те на свой ред хранят нас. От техния метаболизъм се извеждат множество витамини, минерали, средноверижни мазнини и много други. Така те подхранват нас и нашето добро здраве. С какво се хранят те, обаче, е тънката линия. Хранят се с фибри, захариди, полизахариди, монозахариди и много други структури от плодове и зеленчуци. Ако тези плодове и зеленчуци са с качеството, с което природата работи, те биха били идеална храна за нашите приятели. В резултат, другарчетата биха били много по-благосклонни към нас и биха се борели с нападащите ни вируси, патогени и токсини. Та ето, можем да си помогнем, като помогнем на тях. Като ги храним с богата на хранителни компоненти храна от нашата родина.

Обичай това парче земя - то е в теб!

Може би не много хора знаят, че думата родина няма едно значение. Не просто си се родил на дадено парче земя и то е твоя родина. Много по-задълбочена е темата, но ще бъдем максимално кратки и директни. Това парче земя и пръст са те родили! Ние сме изградени от компонентите, споменати до сега. Тъканта, която носиш, оглеждаш в огледалото, харесваш или искаш да усъвършенстваш, е плод на тази симбиоза, на целия природен цикъл. Ако твоите прародители не са се хранили от нея, е нямало да те има теб. Всеки човек е функция на микробиома на своята майка.

Всеки човек, мъж или жена, е плод на предадени гени, микробиом, имунна система и много други компоненти, предадени от раждащата го майка. Тези фактори са в зародиш от парчето земя с неговата комплексика от микро и макро свят. Следователно и ти. Така, че колкото по-локално се храниш, по натуралните природни принципи, толкова си по-близо до цялостната изграждаща те тъкан. Твоето АЗ.

В България се намира едно от най-големите био-разнообразия на растения, билки, плодове и зеленчуци. Всички с богата хранителна палитра и много високо качество. Предпоставки за поддържане на цялата екосистема, в която живеем. Българската ябълка е с най-богат пребиотичен заряд, подхранващ твоя микробиом. Българската леща е количествен цар на пребиотици и фибри. Нашата пиперка е несравнима на витамини и особено богата на биоактивен витамин С, борещ се със свободни радикали. Доматът ни е много богат на специфичният ликопен, който е мощен антиоксидант.

Тиквата, отглеждана в нашата почва, е богата на витамин А и също предоставя семките си богати на протеин и със силни противо-паразитни свойство. Изключително полезна за мъжкото полово здраве. Зелето ни е несравнимо по качество и богато на пребиотична среда за колонизирането на едни от най-полезните пробиотици. Също богато на витамини А, Е и С. Нашият морков с наситен естествен цвят е носител на мощен витамин А, В, С и К. Отново подходящ за микробиома и извеждащ множество токсини от нашето тяло. Лукът и чесънът ни са изключително богати на фитонутринти и се борят с всякакви патогени. Имат мощни антибактериални свойства и са природният ни антибиотик. Гроздето ни е с уникални свойства и предпазващо сърцето функция. Черешите имат изключително силно пречистващо действие. Пречистват червата и подпомагат редовното изхождане. Те са удивително средство за възстановяване функциите на черния дроб. Черешите са източник на цинк и желязо. Имат противораково действие и са една от най-полезните храни за ендокринната система. Кайсиите имат високо съдържание на аминокиселини като цистеин и глутамин и минерали като селен и магнезий в най-биодостъпна форма. Кайсията е удивителен плод за подмладяване. Този плод стимулира производството на червени кръвни телца, укрепва сърцето и подхранва мозъка. Прасковата се грижи за очите. Тя съдържа лутеин и зеаксантин, които защитават ретината. В допълнение на това, съдържат витамин А, който също подобрява зрението. Богати на антиоксиданти, които защитават клетката и предпазват от свободните радикали. Картофът – приготвен правилно помага за стабилизиране на кръвната захар. Покрит с богата на ценни вещества червена, кафява, златиста, синя или лилава кожа. Тя е един от най-добрите източници на хранителни вещества на земята заради чудодейна комбинация от аминокиселини, протеини и фитохимикали. Растението извлича особено високи концентрации на макро- и микроминерали от почвата. Те са богати на калий и витамин В6 и са много ценен източник на аминокиселини, особено лесноусвоим лизин. Така разбира се можем да продължаваме до без край.

Та, драги ми читателю, бъди искрица светлина за идните поколения, като подпомогнеш с каквото можеш нашия къс земя и твоето здраве, като избереш да се храниш с качествена храна, произлязла от единствената и уникална българска земя!